Tempoyak Ikan Patin

Assalamualaikum..Tempoyak ikan patin ni slalu dibuat juai dkt Penang..tp sya halalkan resipi ni… Even sya org Penang, msakan Pahang jga jd feveret sya… Spa suka masakan Pahang, kta geng… ????????

Care2 nk masak patin

Stenby bahan
* Cili api (merah baru lawa kaler kuah nnt) nk pedas boh bnyak
* daun kesum
* bunga kantan
* serai [email protected] btg
* tempoyak
* kunyit serbuk

——————
1- blend cili api ngn kunyit serbuk boh air dlam secawan je dlu
2- masak dlu bahan blend tu (cili api kne masak dlu bru kuah dia mesra)
3- msk dlm [email protected] pastu msuk serai daun kesum bunga kantan
4- tgu dalam 5 minit bru masuk kan tempoyak (make sure kne blend dlu ngn air)
5- masak bg kuah pekat ( air kne sukat sendri, klu telebih nnt kuah xpekat) masuk gula,garam, abg aji
6- masuk ikan
7- tgu dlm [email protected] boleh dah makan

Doakan murah rezeki saya & family ya ??

Kredit resepi ini kepada tkah aziz via masak apa hari ni

Leave a Comment