Tart Lobak Carrot

tq sbb ramai sngt yg sudi like…. x penah2 post sampai dpt like mcm tu…. kat cni saya sertakan resepi turun temurun tart carrot saya ya….Doakn saya murah rezeki lps ni… sayg sngt sbnarnya nk lpskn resepi ni ketangan org lain….semoga segala urusan saya dipermudahkn lps ni…saya halalkn resepinya….

Resepi tart carrot ?

1kg butter/margerin
320grm gula aising
80grm susu tepung
80grm cornflaks kisar
1sudu sudu kecil esen vanilla
1sudu kcl emplex
1sudu suji
Sedikit garam

cara-caranya:

>gaul sebati semua bahan diatas kemudian barulah dirambah tepung gndum sedikit demi sedikit sehingga mnjadi doh….
> ambil sedikit doh leper kn letak inti nenas yg dah digentel panjang2, tutup doh kmudian blh lh dibentuk mnjadi bntuk carrot.
> ambil pisau dan buat garis2 kecil seolah2 urat2 carrot…
> untuk daun nya hanya cucuk 2 batang almond slice
> telur putih + pewarna digunakn untuk mengecat carrot dan daunya…
> hijau apple untuk daunnya
> kuning telur + beberapa titik pewarna merah untuk warnakn carrot…
> dah siap blh bakar pada suhu 150 selama 15minit api bawah sahaja…. keluarkan dan cat lagi skali….
> masukkn balik bakar lagi selama 30 minit api atas bawah suhu 150 juga…..
> suhu jangan tinggi klau x biskut merekah

Harap dapat membantu…. x faham blh komen dibawah nanti saya jawab…

Dah siap buat nanti blh lah post n share dgn saya ya…..

Kredit resepi kepada ‎Suliza Mohd Sanusi‎ via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Total
1
Shares
Previous Article

Popia ikan bilis

Next Article

Burger Tart