Talam Keladi Berlauk


TALAM KELADI BERLAUK

 

Bahan-bahan:

  • Batter Kek
  • 200gm keladi di dadu
  • 250gm Air
  • 170gm Tepung beras (jenama Erawan)
  • 30gm tepung jagung
  • 250gm Air
  • 200gm Santan
  • 2/3 sudu kecil garam atau secukup rasa
  • 2/3 sudu teh Gula

Topping :

  • 4 bawang merah (dihiris)
  • 1 Tbsp udang kering  (rendam dan cincang halus)
  •  125gm daging / ayam  (dicincang)
  • 1/4 sudu garam masala atau serbuk kari
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1 Tbsp kicap cair
  • Garam secukup rasa, jika diperlukan
  • Sejumlah besar serbuk lada putih

Hiasan :

  • 1/4 cawan daun sup di hiris
  • 1/4 cawan daun bawang dihiris
  • Cili merah dihiris

 

Sediakan topping

1. Dalam kuali , letakkan  4 sdt minyak dan goreng bawang merah sehingga sedikit garing . Tambah udang kering dan goreng sehingga keemasan. Kemudian , keluarkan bahan tersebut dari kuali . Lebihan minyak tadi digunakan  untuk disapu pada dulang / pan.

2. Dengan baki minyak dalam kuali, masukkan daging cincang dan goreng sehingga daging masak . Masukkan serbuk rempah, gula, kicap, lada dan garam secukup rasa. Masak sehingga daging kelihatan kering dan harum.

Sediakan adunan

  1. Masukkan air sebanyak  250gm dan ubi keladi ke dalam periuk . Didihkan dengan api perlahan lselama 15 minit .
  2.  Sementara itu, campurkan bahan adunan yang lain ke dalam mangkuk .
  3. Tuangkan ubi keladi yang telah siap dididih  ke dalam campuran tepung. Kacau hingga sebati. Tuangkan kembali ke dalam periuk dan masak sehingga ia pekat .
  4. Tuangkan adunan ke dalam ketuhar 8 inci persegi  atau periuk bulat 9 inci
  5.  Taburkan separuh topping ke atas adunan. Perlahan-lahan tekan topping ke dalam adunan (jangan biarkan ia kekal terapung ON TOP daripada adunan).
  6. Kukus pada api tinggi sederhana selama 30 minit.

Hidangan

  1. Keluarkan pan dari pengukus dan biarkan sejuk sedikit dan taburkan topping yang tersisa.
  2. Potong apabila kek telah disejukkan sepenuhnya. **

 

P/S

* Rasa daging lebih sedap daripada ayam
** Kek kekal dalam suhu bilik sehingga 18 jam.

 



Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of