Talam Keladi Berlauk
Oleh WendyinKK

Batter Kek
200gm keladi di dadu
250gm Air

170gm Tepung beras (jenama Erawan)
30gm tepung jagung
250gm Air
200gm Santan
2/3 sudu kecil garam atau secukup rasa
2/3 sudu teh Gula

Topping
4 bawang merah, dihiris
1 Tbsp udang kering , rendam dan cincang halus
* 125gm daging / ayam – di cincang
1/4 sudu garam masala atau serbuk kari
1/2 sudu teh Gula
1 Tbsp kicap cair
Garam secukup rasa, jika diperlukan
Sejumlah besar serbuk lada putih

Hiasan
1/4 cawan daun sup di hiris
1/4 cawan daun bawang dihiris
Cili merah dihiris

Sediakan topping
1. Dalam kuali / kuali, letakkan dalam 4 sdt minyak dan goreng bawang merah sehingga sedikit keemasan. Tambah udang kering dan goreng sehingga keemasan. Keluarkan dari minyak. Gunakan beberapa titis minyak untuk di sapu pada dulang / pan.
2. Dengan baki minyak dalam kuali, masak daging cincang sehingga daging masak. Masukkan serbuk rempah, gula, kicap, lada dan garam secukup rasa. Masak sehingga daging kelihatan kering dan harum.

Sediakan adunan
3. Masakkan air 250gm hingga mendidih dalam periuk dan masukkan ubi keladi. Didihkan dengan api perlahan lebih kurang selama 15 minit, tertutup.
4. Sementara itu, campurkan bahan adunan yang lain bersama-sama dalam mangkuk.
5. Tuangkan ubi keladi mendidih dan air ke dalam campuran tepung. Kacau hingga sebati. Tuangkan kembali ke dalam periuk dan masak sehingga ia menebal kepada konsistensi seperti sos tomato. Matikan api.
6. Tuangkan adunan ke dalam ketuhar 8 inci persegi, atau periuk bulat 9 inci. Tahap adunan yang dimasak.
7. Taburkan separuh topping, ke atas adonan. Perlahan-lahan tekan topping ke dalam adunan (jangan biarkan ia kekal terapung ON TOP daripada adunan).
8. Kukus pada api tinggi sederhana selama 30 minit.

Hidangan
9. Keluarkan pan dari pengukus dan biarkan sejuk sedikit dan taburkan topping yang tersisa.
10. Potong apabila kek telah disejukkan sepenuhnya. **

* Rasa daging lebih sedap daripada ayam
** Kek kekal dalam suhu bilik sehingga 18 jam.

Kredit WendyinKK




LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here