Semperit Dahlia Sukatan Cawan

Hari ni kita nak bagi resepi semperit dahlia dengan sukatan cawan dia sekali. Selamat menjamu selera!

Bahan-Bahan

  • 1 cawan mentega /butter
  • 1 cawan gula kisar
  • 2 biji kuning telur
  • 2 cawan tepung jagung @ tepung kastad
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung ubi
  • 2 sudu teh pewarna kuning ( kalau dah guna tepung kastad tak payah letak)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Hirisan buah ceri merah /hijau untuk hiasan
Biskut Semperit Dahlia yang banyak

Cara-cara

  1. Putar gula dan mentega
  2. Kemudian campurkan telur dan esen vanilla.Ayak ketiga-tiga tepung.
  3. Campurkan sedikit demi sedikit bahan yang diputar.
  4. Uli sampai sebati.Tambah tepung jagung jika masih lembik
  5. Sapu dulang dengan butter
  6. Masukkan doh dalam acuan semperit dan tekan doh ikut bentuk Bunga Dahlia.
  7. Panaskan oven dengan suhu 150 darjah celcius dalam 30 minit atau lebih hingga masak.

Petua Supaya Bunga Biskut Semperit Tak Rebah

  • Rehatkan dulu biskut yang sudah diterap dalam setengah jam sebelum masuk ke dalam oven atau
  • Masukkan doh ke dalam peti ais dalam setengah jam sebelum di terap menggunakan acuan semperit.
  • Hanya masukkan kuning telur sahaja dan jangan campurkan putih telur.
  • Kalau mix atau putar doh jangan sampai overheat.

InsyaAllah berhasil dapat biskut semperit Dahlia yang cantik.

Leave a Comment