RESEPI SAMBAL SUMBAT IKAN CENCARU.

BAHAN A.
bwg merah besar 10biji.
bwg putih 7 8ulas.
halia 2inci.
serai 5batang.
cili kering direbus segengam.
2sudu serbuk pasti sedap.
kesemua bahan di ats blender masukkan air sedikit..
tumis dgn sedikit minyak sehingga naik bau dan pecah minyak.

BAHAN B.
untuk sambal.
cili api [email protected] pada kepedasan masing2.
bawang merah dibakar 5biji.
bawang putih dibakar 5ulas.
garam,gula dan cuka secukup rasa.
air asam jawa sedikit.
di blender bersama2..

BAHAN C.
2biji tomato di potong dadu halus2.
1biji bawang holand di potong dadu.

selepas BAHAN A siap di tumis campurkan BAHAN B dan gaul sebati..akhir sekali gaulkan BAHAN C dan sebatikan mereka semua A.B.C kedalam 1 bekas..

lepas tu sediakan ikan untuk disumbat sambalnya..pastikan ikan dibelah belakang bg menyedapkan lagi rasa bila dibakar.😉😉😉
nak buat ikan Selar besar pun xpe..asal jangan ikan bilis dah la ya..😃😃😃

dibenarkan share ke seantero dunia.
ceeewahhh😀😀😀

Kredit resepi ini kepada nik fatin rayyan via masak apa hari ni


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here