RESEPI TEMPEYEK

RESEPI TEMPEYEK MAK

1/2 kg tepung beras
1/2 kg tepung ubi
200g tepung jagung
Udang kering secawan (blende)
Cabai kering 2 senduk lauk (blende)
Garam 4 st
Ajinamoto 3 st
Telur 4@5 biji ikut saiz (blende last)
Jintan manis 1 sb
Biji lemuju 1 sb (kalau tak letak pon x pa. Akak xletak harini sebab takde)
Air kapur 1sb
Air tak reti sukat. Tp pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair ye 🙂

Kacang & ikan bilis mentah utk letak kat atas (pastikan betul2 kering kalau basuh)

Cara2 :
= Campur semua bahan kecuali telur.
= Lepas siap bancuh baru masuk telur yg di blende tu
..
Acuan pastikan rendam dulu dalam minyak yg panas utk elakkan melekat.

Tempeyek kira dah masak bila dah takde buih2 kat sekeliling dia masa mengoreng.
Resepi ni boleh dapat lebih kurang 400 keping
Gambar acuan ada kat komen ye. Boleh beli kat kedai plastik @ acuan
…..
.
.
Selamat mencuba…. 🙂 Sila SHARE ye. Jika ingin share, komen “SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti.

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih 🙂

Total
0
Shares
Previous Article

Laksa Thai

Next Article

Resepi Kuih Tart Nenas