RESEPI NASI KANDAQ MAMAK

Resepi Kuah Kari Kaw Taruk Atas ( kosong, tanpa ikan@ayam@daging)

2 paket kecil serbuk rempah kari daging Babas
2 paket kecil serbuk rempah kari ikan Babas
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kunyit
( semua rempah & serbuk2 dicampur dan gaul dengan air 1/2 cawan, kacau sebati)
Bahan2 kisar:
1 biji bwg besar*
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
(Semua bahan bertanda * diatas di kisar@ ditumbuk halus)
2 ketul kiub pati ayam
Gula
Garam
Air asam jawa
Air secukup nya
Minyak 3/4 cawan

Bahan2 tumis:
3 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil halba campur

Cara2:
-Panaskan minyak dlm periuk…bila panas tumis bahan2 tumis hingga naik bau..
– kemudian masukkan bahan2 kisar tadi…Bila dah harum masukkan rempah2 dan serbuk cili & kunyit yg dah di bancuh tadi..
– kemudian kacau2 hingga naik minyak..bila nampak rempah dah warna merah dan ada minyak diatasnya maka segera tambahkan air…Biarkan ia mendidih hingga sedikit kering,kemudian tambah lagi air dan biarkan ia mendidih sekali lagi.. Proses ni yg akan menyedapkan kuah kari..
– Selepas itu masukkan kiub pati ayam,gula, garam, pes asam jawa adabi 1/2 sudu besar atau kalau guna air asam jawa pekat letaklah 1 sudu besar..
– Biarkan mendidih berkali kali sampai kuah pekat dan jadi sedap… last sekali bila hampir selesai boleh bubuh lagi daun kari.. Rasa dulu sblm selesai kan masak ye..
-Dah siap kuah mamak dan boleh taruk atas nasi @ ayam.
***resepi kuah mamak ini hanya perlu buat jika anda buat ayam goreng mamak atau berempah sahaja tetapi jika anda buat kari ayam@daging maka tak perlulah buat kari mamak lagi ye..
Kari mamak ini juga jika suka anda boleh terus masukkan ayam atau daging semasa tumisan rempah dah masak tadi… Baru masukkan air…
P/s : kpd penggemar kaki ayam.. boleh juga masukkan kaki2 ayam sahaja dalam kari kaw ni..untuk beri perisa yg lebih ummpphh pada kuahnya…

______________________________________________________
Masak Hitam Manis Mamak

Bahan2:
2 kiub pati daging maggi
1/2 cawan kicap
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili

Bahan2 digoreng tanpa minyak dan dikisar kering:
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
3/4 sudu besar biji ketumbar
1/4 sudu besar lada hitam

Bahan kisar basah:
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia
7 tangkai cili kering dikerat, direbus dahulu & dicuci bersih -toskan

Rempah ratus yg lain:
3 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum buah pelaga
1 sudu kecil pes asam jawa adabi
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak utk menumis

Cara2
– Panaskan minyak dan tumis daun kari, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga bersama bahan2 kisar basah sehingga naik bau..
– masukkan rempah2 kering yg dikisar tadi..
– Masukkan kiub pati daging..Kacau hingga mesra… masukkan sedikit air.. perlahankan sedikit api.. biarkan hingga ia memekat..
– Setelah pekat masukkan asam jawa, garam, perasa, kicap & sos tomato serta sedikit air panas…Masak sehingga kuah agak pekat dan mesra…
– Rasa.. sesuaikan rasa dengan citarasa yg anda inginkan..
– Siap dan boleh dihidangkan..

p/s:
Untuk pengetahuan semua saya mmg tak letak daging atau ayam pun dalam masakan hitam manis saya utk menu nasi kandaq ni.. sama seperti kari kaw saya… saya cuma gantikan daging@ayam dgn kiub pati daging 2x.. sbb saya cuma inginkan kuahnya.. so saya masak kosong je..kalau sesiapa yg suka boleh ikut cara saya.. mmg tak mengecewakan pun rasanya wpun tanpa daging atau ayam didalamnya..tapi kalau anda nak letak daging @ ayam takde masalah.. boleh je..?????
______________________________________________________________
Ayam goreng mamak

Bahan2 ayam goreng mamak:
1 ekor ayam – dipotong 8 & dicuci bersih
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu kecil lada sulah
1 biji limau nipis
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Minyak yg banyak utk menggoreng

Cara2:
– Gaulkan tepung jagung, tepung beras bersama bawang putih dan halia…Gaul rata…
– Masukkan serbuk kari,serbuk cili, serbuk kunyit,lada sulah, garam, gula dan perahan air limau nipis… Kacau rata…
– Masukkan ayam dan sedikit air…Perap selama 20- 30minit…
– Gorengkan ayam secara deep fry ye…mula2 masukkan ayam pastikan minyak betul2 dah panas.. lepas ayam dah masuk perlahankan api dan gorengkan hingga garing.. angkat & toskan…siap untuk dihidangkan.. saya suka goreng size besar..lepas goreng saya kerat2kan.. ala2 macam kat kedai mamak..?❤️️??

Bahan2 pelengkap menu:
Nasi putih
Telur rebus
Bendi -celur
Poppadom
.
.
KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
.
Pemilik Resepi – Adnilsam Apat (mahn)

nak lagi resepi?like je Resepi Sedap





LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here