RESEPI LAKSA CINA

RESEPI LAKSA CINA SEDAP DAN MUDAH!!!

Boleh makan dengan gembiranya! Sbb masal sendiri boleh tambah!!!! Share cpt!!!

KARI LAKSA ALA CINA NAMA SEBENAR DIA!!!

Bahan2:

Bahan A
leher dan kaki ayam
6 cwn air
minyak masak untuk menumis
2 cwn santan

Bahan B
1/2 labu bawang besar
1 inch halia1 btg serai
2 ulas bawang putih
2 sb cili boh
1/4 cwn udang kering

Bahan C
3 ekor udang – xde stok
2 sudu makan isi kerang
bebola dan kek ikan

Bahan D
1 inch kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
4 biji buah pelaga

Bahan E
3 sb serbuk kari daging
3 tangkai daun kari

Bahan F
Laksa
telur rebus
2 sb hirisan timun
1 bj tauhu pok
1 tangkai daun sup
1 sk bawang goreng
Taugeh

Cara2:

Panaskan minyak dan tumis bahan B yg telah dikisar hingga harum

Masukkan Bahan D, ayam, dan kacau.
Masukkan santan, tutup periuk dan kecilkan api.

Masak 10 minit hingga santan pecah. Masukkan air, bahan C dan E. Masak selama setengah jam – tun masukkn tauhu pok sekali.

Masukkan bahan F dlm mangkuk dan tuangkan kuah.Tabur bawang goreng dan daun sup.

Siap!

Kredit to : Nabila Huda (video)
Dan Zulfaza blog

*Share dan tag kawan2

nak lagi resepi?like je Resepi Sedap

Total
0
Shares
Previous Article

Resepi Sardin Roll

Next Article

RESEPI IKAN KEMBONG BAKAR BERLADA