Pulut Tai Tai


Pulut tai tai ni macam pelik je bunyinya kan ? Sebenarnya pulut tai-tai ialah sejenis nangka yang disumbat pulut .

BAHAN-BAHAN

  • 2 cawan pulut (rendam 1 jam)
  • 5 sudu besar pati santan
  • 5 sudu besar air bunga telang
  • secubit garam

BAHAN SOS

  • 1 cawan santan kotak
  • 1/2 cawna air
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 1/2 sudu kecil garam

.

-Sebatikan semua bahan di atas . Masak dengan api yang perlahan sehingga pekat kemudian tuang atas pulut nangka tadi .

CARA-CARA

  1. Kukus pulut macam biasa . Setelah masak , keluarkan pulut dan gaul dengan pati santan yang dicampur dengan garam .
  2. Kukus balik . Apabila dah berkilat , tuangkan  air bunga telang
  3. Kacau rata
  4. Belah nangka kemudian sumbat pulut ke dalamnya .


Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of