Resepi Pulut Panggang ( Sedap Dan Mudah)

Resepi kali ini merupakan sebuah resepi kuih yang popular dijadikan hidangan minum petang atau sarapan pagi. Pulut panggang diperbuat dari pulut yang telah dimasak terlebih awal. Didalamnya terdapat inti yang diperbuat dari kelapa parut dan udang kering. Kemudian ia dibalut didalam daun pisang dan ia dipanggang diatas bara hingga mengeluarkan satu aroma yang sangat menyelerakan.

Kuih ini merupakan kuih tradisional orang Melayu, ia boleh didapati di gerai-gerai yang menjual kuih muih. Namun begitu ada satu lagi kuih seperti ini yang kerap dijumpai disebelah pantai timur iaitu kuih pulut lepa, ia menggunakan inti isi ikan. Apa-apapun mari lihat bahan-bahan untuk membuat pulut panggang ini.

Bagi mendapatkan inti pulut panggang yang sedap anda boleh menganggarkan sukatan cili dan gulanya. Pulut panggang yang paling digemari ialah versi pedas manis. Manakala untuk udang kering anda boleh pilih untuk kisar bersama bahan-bahan lain atau menumbuknya kasar baru masukkan didalam inti. Terpulang pada selera dan citarasa anda.

Oleh itu jangan lupa mencuba resepi pulut panggang yang sedap dan mudah ini. Tetamu anda pasti kagum akan kemampuan anda membuat pulut panggang ini.

Resepi – resepi lain yang menarik

Selain daripada resepi ini, ada variasi jenis resepi yang anda boleh cuba. Jangan lupa juga untuk kongsikan resepi ini bersama rakan anda ya!

Ni.. (MAHN)

Give a Comment