Resepi Nasi Arab [++SHARE]

Lepas ni buat sendiri jela bila mengidam nak makan nasi arab!
Resepi : Zurine Omar
1. Bawang besar 6 biji. Potong & susun penuh periuk.
2. Garam, kunyit, safron (sy tak letak sbb mahal HEHEHE tapi sy gantikan dgn serbuk pewarna kuning sikit- sengaja carik penyakit HUHUHU). Letak ayam atas bawang tadi. Tutup periuk dgn aluminium foil & masak guna api kecil selama 1/2-1 jam.
3. Bakar ayam guna oven. Sy bakar guna magic pan jek sbb pemalas so tak berapa lawa lah kulit ayam nya
4. Bawang merah, kulit kayu manis, 5 kuntum pelaga, garam, minyak. Puan Najwa kata kalau suka boleh letak cili tapi sy letak serbuk blackpepper.
***Minyak sy buh lepas nasi dah masak sbb nak guna minyak daripada lemak ayam yg di bakar tadi (warnanya kuning sbb tu letak kemudian)
5. trick nak dapat Nasi Arab yg wangi & lebih sedap. Guna je aluminium bekas tutup periuk tadi, buh tengah nasi & isi minyak.
6. Letak air & minyak ayam tadi. Masuk sekali bebawang.
7. Baru letak bara arang dan tutup periuk. ( Nak bagi aroma & rasa yg lagi sedap)
8. Gaul nasi guna chopstick utk elak nasi patah seribu
9. Makan la bersama salad & sos Arabnya
Terasa nak cuba resepi ni sebab tengok cara masak ayamnya. Biasa masak Nasi Arab, sy rebus baru bakar (air rebusan buat masak nasi & sup) so hilang ‘manis’ ayamnya. Tapi resepi ni memang best sebab sedapp very juicy gittew

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here