RESEPI LONTONG

KUAH LODEH

BAHAN2 :
1. 1 biji sengkuang sederhana
2. 1 biji karot
3. 10 urat kacang panjang
4. 1/4 biji kobis
5. 4 keping fucuk kering – dipatah2kan dan direndam
6. secekak suun – direndam
7. 4 keping tahu – dipotong dadu dan digoreng
8. 2 keping tempe – dipotong dan digoreng
9. 500gm santan pekat
10. air secukupnya
11. serbuk kunyit

BAHAN TUMIS :
1. 4 Biji bawang besar*
2. 2 biji bawang putih*
3. 1 inci kunyit hidup*
4. 100gm udang kering* ( bahan * di kisar/ditumbuk)
5. 3 batang serai – dititik
6. minyak

CARA2 :-
1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan * dan serai yg dititik sehingga naik bau.
2. masukkan air biarkan mendidih baru masukkan sengkuang,karot, kacang panjang ( jarak kan waktu setiap sayur tp jgn lama sgt,mulakan dgn sayur yg agak keras sikit).
3. kemudian baru masukkan fucuk dan suun yg direndam dahulu, tahu dan tempe…
4. masukkan santan pekat (jgn lupa serbuk kunyit kacau dgn sedikit air tuang bersama santan pekat) sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak sgt, biarkan sekali mendidih kemudian tutup api.
5.makan bersama nasi impit.

**sedap di makan bersama sambal sotong/udang/bilis atau kuah kacang

Jika anda suka resepi ini,
jemput SHARE dan KOMEN,
insyaAllah Ummi akan share lebih byk resepi pasni..


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here