Kuih Lapis Gardenia

Kuih Lapis Gardenia
.
Bahan-Bahan :
.
6 keping roti sandwic
buang kulit tepi, siat kecil & rendam dengan 150 gm air
75 gm gula pasir
3/8 tsp garam
300 gm santan
150 gm air
90 gm tepung beras
30 gm tepung sagu
1 tsp coklat emulco
pewarna kuning & oren
.
Caranya Membuat :
.
1. Panaskan kukusan. Sediakan loyang bersaiz 6 inci persegi. Alas dengan plastik tahan panas dan sapukan dengan sedikit minyak masak.
.
2. Satukan air, santan, gula, garam dan masak hingga gula larut. Biarkan suam.
.
3. Masukkan roti yang direndam bersama setengah santan yang dimasak tadi ke dalam pengisar. Kisar hingga halus.
.
4. Satukan tepung beras dan tepung sagu dalam bekas. Masukkan bahan kisaran ke dalam bekas berisi tepung sambil dikacau dengan whisk sehingga sebati
.
5. Adunan dibahagikan kepada beberapa bahagian. Bahagian 1 dibahagikan untuk 3 lapisan dan diwarnakan kuning, bahagian 2 dibahagikan untuk 2 lapisan dan diwarnakan oren, bahagian 3 dibahagikan untuk 4 lapisan dan dibubuh coklat emulco. Pastikan setiap lapisan itu sama banyak agar lapisannya sama tebal.
.
6. Bila kukusan dah betul-betul mendidih, letakkan loyang dalam kukusan. Tuang adunan kuning dulu sebagai lapisan pertama dan kukus 5 minit. Tuang pula selapis adunan coklat dan kukus lagi 5 minit. Diikuti dengan selapis adunan oren. Teruskan melapis dan kukus sehingga semua adunan habis digunakan. Bila sampai lapisan terakhir kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana.

Total
0
Shares
Previous Article

Lontong dan Kuah Lodeh

Next Article

udang goreng butter