Kek Marble Kelapa Pandan Bakar

Anak2 ?????? ibuuu nk kekkkkk
Ibu ? jeng jeng jenggggg!!! okkkkk siap!!!
Abah ? Alhamdulillah????

#kek_marble_kelapa_pandan

#RESEPI : KEK MARBLE KELAPA PANDAN
BAKAR / KUKUS

BAHAN-BAHAN

5 biji telor gred A**
1 Cawan minyak jagung**
1 Cawan gula halus** ( kurangkan jika manis )
1 Sudu besar Ovallet**
1 sudu Teh perasa kelapa pandan**

1 1/2 Cawan tepung gandum
1 Sudu teh baking powder
– Ayakkan tepung gandum dan baking powder kemudian ketepikan.

Cara-cara membuatnya

– Putar bahan-bahan bertanda**sampai kembang dan putih gebu..
– Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit gaul sebati secara kaup balik.
– Bahagikan adunan kedalam 2 bekas,adunan perlu sama banyak
– 1 bekas masukkan pewarna hijau dan 1 bekas lagi biarkan putih.
– Sapukan mentega / minyak kat loyang dan masukkan bancuhan tadi mengikut kreativiti masing-masing.
-Jika hendak kukus tutup loyang dengan aluminium foil sebelum masuk ke pengukus untuk mengelakkan air menitik atas kek.
– Kukus dalam masa 1jam / lebih sehingga masak dengan menggunakan api serdehana kuat.
– Jika hendak bakar,macam biasa masukkan adunan kedalam oven mengikut kepanasan suhu oven masing-masing.
– Cucuk dengan lidi jika hendak tengok kek masak / tidak..jika lidi kering tak ada lekat basah-basah kek..tandanya kek dah masak.

Selamat mencuba ya semua..harap semua berjaya..
In shaa Allah..

Kredit Resepi : Mazitah Ahmad Nur Solehah

Total
0
Shares
Previous Article

Kek Lapis Craker Berkrim

Next Article

Ayam Toco