Kek Lumut

AJ pernah sekali buat kek Lumut ni, memang sedap cuma ambil masa sikit nak menyediakan kukus 3-4 jam dan banyak bahan untuk resepi ni..bagi yang nak mencuba boleh lah kan..sebab rasanya memang sodap 🙂

Kek Lumut

Bahan:
10 Telur (Gred A)
450 Butter
3/4 Cawan Gula Castor
2 Cawan Nestum
1 Cawan Serbuk Almond
1 Cawan Serbuk Horlicks
1 Cawang Tepung Hong Kong/ Gandum (diayak) – AJ guna tepung gandum
2 Sudu Teh Esen Vanila
60ml Pewarna & Perasa Pandan
1 Cawan Susu Manis

Cara:

1. Pukul butter dan gula castor sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu per satu.
2. Masukkan susu manis dan esen vanila kemudian pukul rata
3. Masukkan nestum, serbuk almond, serbuk horlicks, dan tepung hong kong kemudian kacau rata.
4. Apabila adunan sudah rata, masukkan pewarna dan perasa pandan dan kacau rata
5. Masukkan adunan ke dalam loyang (9 – 10 inci) yang beralas baking paper. Kemudian balut loyang dengan aluminium foil.
6. Kukus adunan selama 4 jam
7. Siap!

Kredit resepi : aneka resepi

Like & Share

Leave a Comment