Jeruk betik
.
1biji Betik mengkal
2cawan air masak
1cawan gula pasir
2sudu kecik garam
1cawan cuka
5/6/7 biji cili padi
Asam boi merah
(Kalau nak letak pewarna silakan)
.
Rendam betik yang telah dipotong dalam garam untuk buang getahnya..
Masak air dalam periuk, letak gula garam kacau sampai sebati. (Sejukkan seketika)
☺ sediakan bekas yang sesuai. Masukkan cili cuka dan air yand dimasak tadi selepas sejukk..
☺ letak asam boi merah, pewarna sedikit kalau nak, dan betik yang telah ditos air rendaman garam tadi.
☺ perapkan selama 2/3 hari. Dan setelah itu boleh masukkan dalam peti ais jika mahu..
.
Kredit: Eiriya Azira




SHARE
Previous articleAyam Masak Lemon
Next articlePulut Tai Tai

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here