Cencaru Sumbat Kelapa

CENCARU SUMBAT KELAPA PARUT KERING

lebihan kelapa parut kering buat kuih lopeh Instant ari tu… hari ni kita jadikan sambal kelapa untuk sumbat cencaru….???

#Bahan-bahan:-
Ikan cencaru
Kelapa parut kering setengah pax

#Bahan kisar:-
2 batang serai
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu air asam jawa
1 sudu cili kisar *tak nak kelapa jadi warna merah, boleh ganti dengan cili padi*
Gula dan garam secukup rasa
– Kisar semua bahan dengan sedikit air

Cara masak:
1) tumis bahan kisar dengan sedikit minyak
dan masukan air asam jawa dan kelapa parut kering td. gaul sehingga masak.. perasakan dng garam dan gula…
*Jika guna kelapa parut fresh boleh sengai dulu dalam kuali bg kering sikit..
2) Belah bahagian atas ikan tempat nk sumbat sambal kelapa dan gaul ikan dng garam dan kunyit.
3) Sumbat sambal kelapa di bahagian yg dibelah
4) Ikan boleh digoreng garing atau bakar. saya bakar guna pemanggang ajaib.

siapppp… senang kan….
walau pun guna kelapa instant tetap sedap dan ada rasanya tersndri… hehehe…
almaklum la buka semua org ada pokok kelapa blakang rumah…???

Kredit Resepi : Are Peace via mahn

Leave a Comment