BUAH MELAKA

Bahan-bahan :
1 cawan tpg pulut
2 sudu tpg beras
5 helai daun pandan
Gula melaka- dipotong dadu kecik
Kelapa parut-gaul ngn garam halus sikit
Pewarna hijau

Cara2nya…

Didihkan air dalam periuk..sementara tu kisar daun
pandan dgn sedikit air…pastu tapiskan air daun pandan td..hampasnya sila buang ye..

ambil patinya saja dan masukkan sedikit pewarna
hijau..dalam bekas lain ayak tpung2 tu..masukkan air pandan td ke dalam tepung sikit2..

pastu uli agak2 sampai doh tu jadi adunan yg boleh digentel..kalau cair sgt tmbah tpg pulut..kalau keras tambah air pandan..ada paham…

ambil sikit doh, tekan sikit dan masukkan gula melaka sbgai inti dan bulatkan..lepas dah bulatkan tu terus je masukkan dalam air mendidih td..jgn biar kat luar pulak..nti buah melaka tu jadi lembik..

so lepas da bulatkan tu terus masukkan dlm periuk tnpa sebarang ragu2..haha…buat banyak2 sikit..bila ada buah melaka yg dah timbul maksudnya dah masak..

da boleh angkat dan golekkan atas kelapa parut..
siappp…

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE”
(Supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda) TQ ^^
.
Jom Like Page Aneka Resepi Masakan untuk dapatkan lebih banyak resepi 🙂


SHARE
Previous articleIkan Tenggiri Masak Kicap
Next articleRendang Hitam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here