Biskut Mentega Kacang Peas

Biskut Mentega Kacang Peas

Kali ni resepi still kacang tapi kacang hijau ..kacang peas.
Resepi menggunakan Tepung kacang peas tapi sya tak berkesempatan nak pii beli kat kedai bahan kek so sya gantikan dgn kacang peas .

Tepung kacang peas ada dijual kat kedai bakery.

BAHAN2:
2 cwn Tepung Kacang Peas atau kacang peas ( Tepung kacang Peas Ada dijual dikedai bahan kek
**sya guna kacang peas**
2 cwn Tepung Gandum diayak
1 cwn Gula Aising
1/2 st Baking Powder
1/2 st Garam
1/2 cawan Minyak Mazola atau secukupnya
***sila tambah atau kurangkan sukatanya ***
5 sudu besar butter (sya guna brand scs)
1 biji Telur Kuning

CARA2:
1. Blend kacang peas sampai halus.jika guna kacang peas..
Teruskan step seterusnya jika guna tepung kacang peas.
Gaulkan kesemua bhn2 sehingga sebati.sya guna senduk kayu jer.
Tuangkan minyak Mazola sedikit2 sehingga terbentuk doh lembut.
2. Bentukkan bulat2 seperti guli.sya guna acuan
3.Berus atas nya dgn telur kuning.
4. Bakar dgn suhu 180C selama 15 minit atau sehingga masak.ats oven masing2.dptlah lebih kurang dlm 100 biji..
5. Sejukkan & Simpan dlm bekas kedap udara.

credit : Anita Daniels

Total
0
Shares
Previous Article

KUAH LODEH

Next Article

Pudding Manggo Bingsoo