Agar Agar Kering

Agar Agar Kering
Sumber resepi : Shiema Yunus

Bahan-bahan:
60 gm agar-agar bertali
1300 ml air
150 gm gula batu – diketuk halus
1200 gm gula pasir
Pewarna makanan (merah, oren, purple dan kuning)

Cara-cara:
Basuh dahulu agar-agar dan rendam sebentar sehingga lembut. Tapis dan buang airnya.

Masukkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar. Masak sehingga agar-agar hancur dan sebati. Pastikan agar-agar benar-benar hancur.

Masukkan gula batu dan gula. Kacau rata. masak sehingga gula batu hancur. Angkat dan bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan.

Sejuk dan dan biarkan ia keras baru potong ikut bentuk pilihan anda. Anda boleh guna acuan untuk mendapatkan bentuk bentuk yang menarik.

Jemur ditempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula. Balik-balik sentiasa supaya ia kering sekata.

Nota:
Anda boleh ketuk dahulu gula batu bagi ia menjadi ketulan kecil supaya ia cepat hancur baru masukkan dalam periuk.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *